Pizza "kõigevaba"

Vahepeal tahaks pizzat, aga ei tahaks, et see oleks ebatervislik. Kuidas aga saada valmis pizza, mis ei sisaldaks tilkagi rasva? Oleks ilma nisujahuta, gluteenivaba jne? Ja oleks maitsev ka? Ja ääred oleksid mõnusalt krõbedad? 

Aastaid sai katsetatud erinevaid lootust andvaid retsepte ja nuputatud lahendusi, kuid tulemus ei olnud kunagi päris see. Peamine probleem oli, et pizzapõhi jäi liiga kuiv, mure ja lagunev – ning ka maitse jäi nõrgaks.

Viimase tõuke andis Medical Mediumi "pizzapidu" – sealse kohviku pizzade koostised sai põhjalikult üle vaadatud ja eesmärgiks oli muuta see täiesti rasvavabaks (kookose, pähklite, seemnete ja muu selliseta). Mõne lisakatsetuse ja mõningase „voolimisega“ sündis lõpuks tõeline üllatus – pizzapõhi, mis on tõeliselt hea! Pealsete valik jääb muidugi igaühe enda teha, aga ka see kooslus viib tõesti keele alla.

Selle pizzaretsepti järgi valmistamisel saab valida, kas teha üks suur pizza või hoopis kaheksa minipizzat. Minipizzade eriline võlu on see, et nende puhul jagub krõbedaid ääri veelgi rohkem.

Tegevuskäigu lihtsustamiseks on valmistamine jaotatud 6 etapiks.


Pealsed.

1. Tomatipasta:
(Vajalik: nuimikser purustajaga)

• 100g minitomateid
• 1tl kookossuhkur
• ½tl oregaano 
• ½tl kaneel (Ceylon
• 2 viilu päikesekuivatatud tomateid
• 2 raputust Cajenne pipar (ca ⅛tl) https://iherb.co/i2pZCuCS

Nuimikserda ühtlaseks massiks. 
Pane külmikusse.


2. Pizzakate:
(Vajalik: pliit, pann)
• 1 väike heleroheline või kollane suvikõrvits, viiluta ca ½cm rattad ja viiluta rattad ½cm pulkadeks.
• 1 väike valge sibul, koori, haki
• 1 viil ananassi, viiluta ½cm peenikesed suupärased tükid
• 1tl oregaano
• 2 raputust Cajenne pipar (ca ⅛tl) 

Prae kuni suvikõrvits murdub kergesti pannilabidaga vajutades. Siis on ka sibul ja ananass valmis. Otsas peaks olema ka tekkinud mahl. 
Pane kõrvale.

3. Seened (valikuline):
(Vajalik: ahi või pann)
• 150g seened, viiluta suupärased tükid
Prae endale meelepäraseid seeni (kohalikud {vajadusel kupatamine} puravikud, pilvikud, soomustindik, kukeseen, riisikad jms. või poodidest nt šamponjon, shimeji, austerservik jms.)

Pane kõrvale.

4. Viilutatud tomat
1 suur tomat. 
Viiluta 8 viiluks. 

Pane kõrvale.

Ääretükke ei tasu kasutada nahkade pärast, need saab nt pipraga ära süüa.


5. Põhi, jätkub 8 minipizzat ahju plaadile või 1 suurem pizza, ½l klaaskannu:
(Vajalik: nuimikser vispliga)

Eelkuumuta ahi 200°c

• ½kl* Papa jahu 
• ½kl* GV kaerajahu (öko), ise jahvatada jahuks nt blenderis
• 3tl tapioci tärklis
• ½tl sooda
• 2tl sibula graanul 
• 1tl küüslaugu graanul
• ½tl Pizza maitseaine, ise jahvatatud, sest sellel originaalis tükid liiga suured
• ½tl tüümian https://iherb.co/6SmELWW
• ½tl oregaano https://iherb.co/3ktWJdMe
• ½tl sinepipulber 
• 3 raputust Cajun, ca ¼tl https://iherb.co/EGiBZ4cE, saab asendada Cajennega https://iherb.co/i2pZCuCS
• 3 raputust muskaat, ca ¼tl https://iherb.co/1uzrLASb

• 100ml vesi
Vispelda
• 1 keskmise mahlase sidrunimahl, värskepress
Vispelda

*Klaas standard 200ml

Kui tundub palju maitseaineid, siis tegelikult on kõik VÄGA olulised. NB! Maitseained kõik ☠️ETO-vabad.

Ära ehmu, kui tainas jääb vedel – just selline see peabki olema. Pizzapõhju eelküpsetame.

Minipizzad.
Kalla kiirelt 8 taignakogust ahjupannile. Ja aja silikoonist pannilabidaga natuke laiali, et saada õhemad pizzad. Ca 0,7mm paksus.

Suur pizza.
Toimi samamaoodi, suuna silikoonist pannilabidaga tainas kenaks, ümmarguseks ja aja laiali, et põhi oleks õhem, mitte liiga paks. Ca 0,7mm paksus.

200°c, grill, II ahju vahe, 7min, kui ahi ei küpseta ühtlaselt, keera plaat ringi ja grilli veel 3min

Pizza põhjad peaksid välja nägema küpsedes õige valmidusastmeni mõnusalt helepruunikad ja krõbedad.
Timmi küpsetusaega vastavalt oma ahjule – mõnikord vajab pizza paar minutit juurde, mõnikord paar minutit vähem. 7 minuti järel tasub juba silm peal hoida.

Pizzapõhjad on valmis!
Võta need pannilabidaga küpsetuspaberi küljest lahti – need peaksid kergesti eralduma. Aseta põhjad tagasi plaadile nii, et heledamad jääksid kohtadele, kus on ahjus suurem kuumus, edasine grill vajab seda.



Põhja(de)le peale:
1. 1SPL tomatipastat (minipizzad), suurele pizzale sellevõrra rohkem
2. 1SPL pizzakate
3. 1SPL seened
4. 1 värske tomati viil

Ahju 10-12min, 200°c, grill, II ahju vahe.


6. Oluline garneering

Lase pizza(de)l ahjust välja võttes 6 min jahtuda ning puista lahke käega peale rukolat (koos punase sigutiga) ja/või küüslaugu idudega. 
Hea on ka ainult rukola, kui muid pole kätte saada.
Kui sooviks veel värskust kõrvale, saab juurde lisada ka salati (salat, kurk, tomat, spinat, sibul, rukola).

Naudi!


••••♪•••••••♪••••••••♪•••••


Tähelepanek.

Suurema pizza puhul on väga meeldiv kasutada suurt pizzalõikurit:



Mida võiks veel teada?
Pizzapõhi võib keskelt, kus on tomatipasta, pizzakate ja seened, jääda veidi pehmem ja mitte nii tugevasti koos püsiv kui nisujahupõhised pizzad. Kuid kui arvestada, et see pizza on tehtud mitte traditsioonilistest koostisosadest – praktiliselt „õhust ja armastusest“ – siis on selle tekstuur lausa üllatavalt hea.


Mis taseme toit see on MM maailmas?
See on Anti-Bug Cleanse Level 5 Bonus. Soola ja rasvavaba. Lubatud teraviljadest on kasutuses kaer.


Kas need maitseained on töödeldud kahjulike ainetega?
NB! Soovitatud maitseained on tõepoolest ☠️ETO-vabad. Loe ☠️ETO ohtlikkusest täpsemalt siit ja kuidas seda vältida.


••••♪•••••••♪••••••••♪•••••

Lihtsustamine.
Selle pizza puhul tasub teada veel üht head nippi. Esimesel korral võib proovida teha ühe portsjoni, kuid kui see maitseb, saab juba ette valmistada suurema koguse kuivtainast (pakkides iga portsioni eraldi minigrip kotti) – kasvõi 5–10 korra koguse. 

Värskelt on vaja veel lisada õige kogus vett ja sidrunimahla.

Pannil saab praadida suurema koguse 
-  pizzakatet, 
- ahjus grillida rohkem seeni ja
- nuimikserdada rohkem tomatipastat. 

Värskelt on vaja vaid viilutada tomat.

Nii saab järgmistel kordadel pizzat teha kiirelt ja lihtsalt, ilma et valmistamine tunduks ajamahukas. 

5 pizza valmistamiskorra kogus tomatipastat, 1 liitrine klaaskann, nuimikserda ühtlaseks: 

• 500g minitomateid
• 1½SPL kookossuhkur
• 2tl oregaano https://iherb.co/3ktWJdMe
• 2tl kaneel (Ceylon
• 8 viilu päikesekuivatatud tomateid
• 8 raputust Cajenne pipar 

Saab hoiustada külmikus ca nädala. 
Ei sobi sügavkülmutada, muutub muidu vesiseks.

5-6 pizza valmistamiskorra kogus pizzakatet, 3,5l suur wokpann:

• 1 suur suvikõrvits, kui koor kõva, siis koorida, eemaldada sisemine "vatt", kui krõmps suvikõrvits siis ca 2-3 suuremat toidupoodides müüdavat suvikõrvitsat. Viiluta ca ½cm rattad ja viiluta rattad ½cm viilud. Kõige maitsvamad on helerohelised ja kollased värsked suvikõrvitsad.
• ½ suurt ananassi, eemalda koor, sisemine kõva osa, viiluta suupärased tükid. Maitsvam osa söögiks, keskmine kõva osa mahlaks või smuutisse ja tuti poolne osa praadimisse wok pannile.
• 2 suurt (valget) sibulat, haki, punane sibul teeb selle toidu halliks.
• 5tl oregaano
• 8 raputust Cayenne pipar (ca ½tl)

Woki kuni suvikõrvits murdub kergesti pannilabidaga murdes. Siis on ka sibul ja ananass valmis. Otsas peaks olema ka tekkinud mahl. Kui aga pizzakate saab valmis varem kui vedelik aurustub, siis kalla kaussi ja saab kasutada puljongina teistes toitudes.

Ananass võib olla ka varem valmis lõigatud ja võtta otse sügavkülmast. 

5-8 pizza valmistamiskorra kogus seeni.
Grilli suurem kogus seeni. 
Nt terve ahjuplaaditäis mistahes endale meeldivaid seeni, nt Eesti kohalikud, kõik sobivad, mis vaja, siis hoopis kupatada.
Grillitud seened sobivad väga hästi sälitamiseks sügavkülmas.
Näide: 700g kukeseeni, 4 pakki Shimeji seeni (4x150g, juure otsad eemaldada, saab kasutada nt tervendavas puljongis).
Eelkuumuta ahi 200°c, II ahju vahe, grill 20min, sega, grill 10min, sega, grill 10min. Tõsta jahtuma.


••••♪•••••••♪••••••••♪•••••


Katsetatused
Tomatipastasse ei tasu lisada sinepipulbrit – see rikub maitse täielikult ära.
Miks valmistada tomatipastat just nuimikseriga?
Nuimikseriga püreestades jääb tekstuur mõnusalt kergelt tükiline ja loomulikum. Samuti ei eraldu nii palju tomatimahla kui blenderit kasutades – tulemus on paksem, maitserikkam ja parema konsistentsiga.

Pizza kattega tasub olla ettevaatlik: suvikõrvitsat ei maksa asendada lillkapsaga. Lillkapsas muutub küpsedes pruunikaks, välimus kaotab isuäratavuse ja maitse meenutab pigem kapsahautist. Täielik feil.

• Seeni tasub kindlasti grillida teistest koostisosadest eraldi – muidu kaob nende eriline maitse ning need sulanduvad ülejäänud pizzakattega üheks massiks.

Huvitavad tähelepanek seente kohta:
Kui valmistada (grillida, praadida) seeni ilma soolata, on kukeseened ja shiitake seened üllatavalt maheda maitsega – nende maitse peaaegu kaob. Teistel seentel on seevastu palju tugevam ja omapärasem maitse. Kui aga segada shimeji koos kukeseenega, täiustavad nad teineteist suurepäraselt. Samuti sobib hästi šampinjoni ja shimeji kooslus – koos on nad maitsekad ja tasakaalus, kuid eraldi kasutades kipuvad mõlemad jääma liiga üksluiseks.
Soolona sobivad hästi puravikud, pilvikud, soomustindikud, kõik annavad tugevat maitset eraldi kasutades.


••••♪•••••••♪••••••••♪•••••

Medical Medium Pizza Party 

No comments:

Post a Comment