Rohelised mahlad

Mõnus roheline toormahl - puhastab keha ning rohelise isu korral saab suure kaifi.




Abivahendid: mahlapress VÕI blender ja kurnamiskott




Mahla "põhi" (700 ml mahla)
  • 5 sellerit
  • 3-4 lühikest kurki
  • pool pakki peterselli (ca 70g) või tilli, need lisavad siis mahlale maitse, muidu on mahl mitte midagi ütlev, suht maitsetu. Ja/või pool sidrunit koos koorega, lisab ka värkust ning mõnusat maitset. Head maitset täiustab ka koriander.
  • 3 peotäit umbrohtu (võilill, orashein, naat, nõges, kortsleht, piimanõges, ohakas, põdrakanep jne. kuhu enda fantaasia ulatub), võib kotiga külmikusse valmis korjata.

Ideid:



Noored kaselehed.
Diureetilise toimega, st ta soodustab uriini-, higi- ja sapieritust. Soovitatav ka neeru- ja sapikivitõve, kõhuvalu puhul. Röga lahtistav toimega.




Noored nurmenukud, mahlaks sobivad lehed ja õied koos vartega.
Rahustav, seentevastane ja antibakteriaalne, tugev higistamaajav, puhastav, valuvaigistav, köhavastane ja rögalahtistav, peapöörituse, reumavalude vastu, neeru- ja põiekivide korral, stimuleerib seedenõrede eritumist, madaldab vere kolesteroolitaset, sidudes sapphappeid ja kolesterooli, pärsib vähirakkude kasvu, tervendab südamenõrkust, närvilisust, peavalu, migreeni, väsimust, liigesevalusid, podagrat sesteemaldab organismist kusihapet, reumatismi, bronhiiti, astmat, katarraalnset gastriiti, vähendab kroonilise väsimuse sündroomi, värinat jäsemetes. Aitab ravida kuiva või püsivat köha, kroonilist larüngiiti, katarri, trahheiiti, bronhiiti, bronhiaalastmat, reumat, artriiti, neeruhaigusi, vereloome haigusi, kõhukinnisust, neuroosi, neurasteeniat, unetust. Mõjub positiivselt südamele, tugevdades südamelihast.



Noored kortslehed.
Kortsleht on naistetaim, just menstruatsiooni- ja klimakteeriumivaevuste puhul, aga abi saab temalt ka suhkurtõve ja seedehäirete, eriti kõhulahtisuse korral. Tema abil saab peatada verejooksu ja tänu põletikuvastasele toimele ravida halvasti paranevaid haavu. Kortsleheteed on kasulik juua külmetushaiguste, mao- ja seedehädade ning neeru- ja põiehaiguste korral.



Noored põdrakanepid.
Põdrakanep on rahustav valuvaigistav ja krampe peletava toimega, ravib unetust ja peavalu. Oma toimelt meenutab palderjani. Saab kasutada kasvajate, naha- ja lümfisõlmede tuberkuloosi ravimisel ning mao-, soolte- ja maksahaiguste, samuti kehvveresuse korral. Häid tulemusi on saadud kõhulahtisuse puhul ning vereringe haiguste korral. Nii on tast abi aeglase vereringe, peavalude korral. Rahvameditsiin tunnistab teda kui vähi- ja viljatusevastast ravimit. Põdrakanepit loetakse parimaks immuno- ja hormonaalsüsteemi tugevdajaks. Seetõttu on ta eriti soovitav kilpnäärme aeglase talituse korral.


Noored kõrvenõgesed.
Nõges annab jõudu ja puhastab verd, tugevdab vereloomet ja parandab vere hüübimist – seda kasutatakse siis, kui verenäitajad on halvad ja väsimus kimbutab. Nõges soodustab seedimist, normaliseerib ainevahetust, langetab veresuhkrut, vähendab turseid ja aitab kaasa kaalust allavõtmisele. Nõges toimib põletikuvastaselt seede- ja hingamiselundite häirete puhul – viies organismist välja kusihapet, leevendab ta reumat, fibromüalgiat ja podagrat. Nõges sisaldab rikkalikult räni ja atsetüülkoliini, mistõttu teda kasutatakse allergiate puhul nii profülaktikaks kui ka raviks. Nõges sisaldab ka palju kaltsiumi, sobides hästi piima mitte tarbivatele ja osteoporoosi põdevatele inimestele ja lastele luuvalu puhul. Nõgeses sisalduv atsetüülkoliin ergastab ajutegevust ja parandab mälu. Nõges tugevdab ja toetab neere ning leevendab hemorroide; välispidiselt parandab naha epiteelkudesid, elavdab ainevahetust ja vereringet ning aitab leevendada psoriaasi. Lisaks tugevdab nõges juukseid ja küüsi ning elustab neid, stimuleerides ühtlasi juuste kasvu. Kõige krooniks lisab nõges energiat ning suurendab seksuaalset aktiivsust (potentsi) ja elujõudu. Leevendab halba tuju ja närvilisust.


Noor orashein.
Aitab günekoloogiliste haiguste puhul, aitab ennetada eesnäärme haigusi.



Noored naadid ja piimanõgesed.
Naat on mõjukas podagravaevuste leevendaja (lahustab liigestes kusihappe ladestusi). Organismi puhastava toimega. Noored lehed toiduna-teena soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad samal ajal seedeelundite tegevust (lahtistavalt), kõrvaldavad põletikud (reuma, podagra, liigese põletik).






Noored vahtralehed.




Naadid ja võililled






Kuusevõrsed.
Noored kuusekasvud viivad kevadväsimuse ja puhastavad organismi. Erksavärvilistes võrsetes on hulgaliselt klorofülli, mis parandab rakkude hapnikuga varustatust, aitab kontrollida söögiisu, neutraliseerib vabu radikaale, hoiab vere glükoosisisalduse tasakaalus ja kiirendab haavade paranemist. Kuusevõrsed seovad kehasse sattunud toksilisi raskemetalle ja aitavad neid välja viia. Seega sobivad kevadised võrsed hästi organismi puhastuskuuriks, mis vabastab keha talvel kogunenud jääkainetest.



Praktika

Valmis mahlamaterjal




Mahlapress. Roheline mahl on väga kiuline, et mahlapress, olenemata tüübist, saab minna kergesti umbe, aga 700ml saab kenasti valmis keerutada (väiksemaks lõigatud mahla materjali maht on ca 2 liitrit, tükid ca 1,5cm). Eelis, mahla saab kohe juua ja mahlapressi hiljem pesta. Samas kui kuskil 3 korda protsess läbi teha, saab nii profiks, et kiud enam mahlapressi kinni ei jää, tükid tuleb lihtsalt piisavalt väikseseks lõigata 😝



Kiulise mahla "vurritamine" ummistab mahlapressi sõela augud, neid saab kergemini puhtaks kui hõõruda sõela osa puupulgaga (nt sushi pulk), puhastamise aeg väheneb kordades.


Blender ja kurnamiskott (LINK). Siis on plaan B kasutada blenderit ning kurnata sisu läbi kurnamiskoti ehk läbi pähklipiima koti. Mässamine on ikka sama ajalise mahuga, kui mahlapressiga. Väike miinus, kõigepealt tuleb musklid proovile panna, et "möksist" mahla kätte saaks, tuleb umbes sama palju kui mahlapressiga (või nõksa vähem).




- Kui rohelisele mahlale lisada punast materjali (paprika, tomat), muutub mahl pruuniks, pole nii ilus enam.
- Kui puuvilju (nt õun, pirn) pole mahlas enamuses, siis pole neid mõtet üldse lisada, sest nad ei anna maitsele lisa, vaid kaovad näiteks peterselli maitse sisse ära.
- Kui keha on saastet täis tasub umbrohuga ettevaatlikult alustada, võib saada peavalu.
- Sobib kasutada muidugi ka spinatit, sparglit, lehtkapsast (kale), pihlaka lehti,1/4 pikka redist (lisab huvitavat maitset, kergelt kibe), ohakas (kinnastault kõige parem korjata, annab väga hea kaifi, meel selge ning ergutav) jms. 
- Kurgi asemel saab kasutada ka arbuusi koori (kõik roosa osa eemaldatud, seda kurgisem, mida rohkem roosat, seda arbuusisem)








Kaselehed
Nurmenukk

Põdrakanep
Kortsleht
Kõrvenõges
Orashein
Naat
Kuusevõrsed

No comments:

Post a Comment