India pähklid - toor?

India pähklite kvaliteedist vatenurgast "toor" ("raw").

Terminina on mõeldud toortoiduna värsket toitu, mida ei ole kuumutatud üle 41°C ehk ensüümid elus. Ensüümid ongi need osakesed, mis aitavad toidul seeduda ja imenduda. Kuna kõike ise teha ja toota ei saa, siis kui liinid lasevad ka natuke kuumemat protsessi väga lühiajaliselt (kuni 48°C), siis paanikaks pole ka põhjust. Osasid seemneid ja pähkleid saab ka kontrollida, kas nad on "elus" või mitte - idandamisega (nt toortatar, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned jne).



Uuritud erinevaid ostukohti alates aastatst 2010. Viimased värskemad päringud iHerbis müüdavatele firmadele. 

Sunfood LINK - tõepoolest kasutavad väga madalaid temperatuure, suurusjärk külmast kuni max 46°C (lühiajaline), mida saab lugeda toor kategooriaks, muud firmad temperatuuri ei maini. Kasutakse veeauru,mis pehmendab india pähkli kesta, et seda oleks kergem avada. Toksilist õli esineb väga vähestes india pähklites, mitte kõigis. India pähkli koor avatakse käsitsi ning koored ka eemaldatakse käsitsi. Kui pähklite käsitseja puutub kokku Urushõliga (see ongi see toksiline õli, mida osades india pähklites leidub) ning seda ei saa pähklilt puhastada, siis see konkreetne india pähkel eemaldatakse teiste hulgast. See juhtub väikese koguste india pähklite puhul.



Maitse: on küll hea, kreemine ja täidlane, värvus hele ja valge. Tavaliselt on kvaliteet tipus, aga on juhtunud ka, et tuleb veidi kehvema kvaliteediga ja on kergelt rohkem "tavapoe" kuivanud india pähkli moodi (mõni pähkel kambas). See on siiski erand. Maitselt ikka hea.

Artisana LINK vastab Toore ja puhta toidu tsertifitseerimisele (era, mitte FDA) ei rösti ega küpseta mitte mingit moodi. Ehk sama klass nagu Sunfood.



Maitse: võrratu, india pähklivõi tippsaavutus, maitse täidlane ja kreemine, toortoitudes aitab kaasa eriti siidisele tekstruurile. Klaaspurk hermeetiliselt suletav ning anum taaskasutatav.

Dastony LINK firma india pähklite töötlemisel on kasutusel kerge aurutamine, et saada india pähklid kestadest välja. Nad eeldavad, et see ei kuumuta pähkleid ja ei vähenda toitainete sisaldust, sest kest on väga tugev, aga kindlalt nad ei tea öelda. Ja pähkleid ennast ei ole aurutatud. Seega nad eeldavad, et toitained on pähklites alles.




Maitse: väga hea, väga kreemine ja värske, aga kas see oleneb houistamisnõust või midagi, Artisana on kuidagi parem.

Bergin Fruit and Nut Company LINK - pole veel päringule vastanud,






Navitas LINK Now Foods LINK lähevad sama katergooria alla. India pähklite töötlemiseks kasutatakse lühiajaliselt kuuma auru, et kest kätte saada, et nad ei leota ega rösti kestadega või kestateta india pähkleid. P
rotsessi kirjeldamise eesmärgil võib tinglikult öelda, et nad kasutavad pastoriseerimist. Need firmad kasutavad sõna "toor (raw)" india pähklite kontekstis mõistena välistamaks, et toode on röstimata.






Point: firmad, kes viitavad oma tootele kui "toor", hoiavad joont, kus oleks tagatud minimaalne töötlemine, ei toimu rösti. Parem tase ikka kui muude poepähklitega. Kui "raw" rõhutust kasutatakse, siis on see firmale tähenduselt erinev, samas prioriteetne, et siis näidata väheseimat töötlemist.
Pont II: iga toote puhul, mis süvendatult huvi pakub, tasub teha ise päring, et veenduda, mis kategooriasse see kuulub.
Märkus: visuaalselt saab toor india pähklit tuvastada maitse ja värvi järgi. Toor india pähkel on eriti kreemise ja magusama maitsega. Välimuselt on toor india pähkel tavaliselt suur, hele, valge, kollakust pole.
Kindla peale minekud Artisana LINK (india pähkli või) ja Sunfood LINK (india pähklid), Orkos ja Vitame firmade pakutav.


"Tavapoe"pähkel (saanud rohkem kuumutamist), näitena Rimi




"Öko" kategooria (saanud rohkem kuumutamist) Now Foods, Navitas, Rhumfeld

"Toor" kategooria Sunfood, ArtisanaOrkosVitame


No comments:

Post a Comment