Kui tarvitada toitudes soola vähe või üldse mitte, vajab see olukord nutikat lähenemist, et saavutada toitudele väga hea maitse. Kui soola tarvitada vähe või üldse mitte on eriti suppide puhul probleemiks vesisus ja maitsetus. Avastus on see, et kui teha alguses valmis puljong eraldi, siis saab selle probleemi edukalt seljatada.
Tegevuste maht on üsna suur, kuid maitsenauding pärast kaalub selle üle 🤍
Kui olla tava soola tarbija ning soovida ka seda tervislikku suppi süüa, siis natuke soola ja on "õige" maitse.
3 aasta katsetused viisid järgneva tulemini ja nii valmib mitte ainult maitsev, vaid ka 100% tervendav supp. Tabelina võrdlus:
Tervendav puljong originaal basic | Tervendava puljongi täiustus, et saavutada tugevam maitse (5,5l pott tuleb ääreni köögivilju täis) | |
4 porgandit või 1 bataat | > | 1 bataat, 2 porgandit/ 4 suurt porgandit |
2 vart sellerit | > | 1 terve punt sellerit, koos lehtedega |
2 sibulat | > | 4 suurt sibulat või 6 keskmist, võimalusel punased |
1 tass peterselli | > | sama (ca 100g või natuke rohkem) |
1 tass shitake seened (valikuline) | > | ei (ei anna palju maitset) |
2 tomatit (valikuline) | > | 250g kirsstomateid (Rimi Angelle, magusad) |
1 terve küüslauk (6-8 küünt) | > | sama |
2,5cm ingverijuur | > | 6cm paks ingverijuur (50- 60g) |
2,5cm kurkumijuur | > | 12cm kurkumijuur (50g Prisma) |
8 tassi vesi (1900ml vesi) | > | sama, või natuke rohkem nagu 5,5l potti mahub (vett ~2l ringis) |
LISAD (väga olulised) | ||
• | 1 mustrõigas (Ø 5-10cm), kui mustrõigast ei leia, siis väga sarnase umami maitse annab ka nuikapsas | |
• | 3tl sibulagraanulid https://iherb.co/uBb1JdTv | |
• | 2tl küüslaugugraanulid https://iherb.co/TDskL1jQ | |
• | 2tl majoraan https://iherb.co/YrrGXBZX | |
• | 1tl oregaano https://iherb.co/pEKtSaSx | |
• | 3 raputust (⅛tl) cayenne https://iherb.co/fkjcoPMx | |
• | 1/4tl muskaat https://iherb.co/HErKStQX | |
• | ½tl jahvatatud köömen https://iherb.co/N6y1ftk1 (Maitseained kõik ETO☠️- vabad!) | |
HOOAJALISED LISAD | ||
• | spargli alumised kõvad osad (pikkupidi pooleks) | |
• | karulauk (suur-suur punt, saab asendada küüslauku ja sibulat) |
Kõik köögiviljad viilutada peenelt ja 5,5l potti. Kata kaanega, lase keema ja lase podiseda madalal temperatuuril 1h.
Peale seda kurna kangast kurnamiskotiga (kui on aega, lase jahtuda), kui ei ole, siis saab kasutada NIPPI - pane kindad kätte ja kummikindad peale ning kurnates on kuuma väga vähe tunda.
Puljongi paks on ülejääk, seda ei kasuta.
Võib veel lisa kurnamise teha puljongile, saab veel selgema supi (läbi väga peene kanga).
Puljongit tuleb ~3,5l.
Pese 5,5l pott ja kalla puljong potti.
Lisa potti supi materjal
[koguseliselt 2,5l]
(väga puljongine supp tuleb nende kogustega, kui soovida supipaksu rohkelt, siis kahekordista kogused):
• 150g Shimeji seeni, viiluta
• 3 suurt kartulit 1,5cm kuubikud
• 1 suur valge sibul, haki
• 1 suur porgand ½cm kuubikud
• 1 mustrõigas/nuikapsas Ø 5-10cm ½cm kuubikud
• 300g lillkapsas, viiluta õisikud
Lase keema tõusta, keeda 2min ja lülita pliit välja, lase kaane all podiseda/tõmmata 20min ja valmis 👌
Tänapäeval saab kuubikuid kiirelt hakkida kuubiku tegemise masinaga
•••
Serveerimisel:
• Igasse kaussi 1-4 nori lehte https://iherb.co/f3oTuJFR, tee väikesteks tükkideks, asendab soola, täiustab maitset (kui maitsevad nori lehed).
• 50g värsket tilli peale garneeringuks
• Supile peale sobib hästi 2 peotäit viilutatud Rooma salatit või ükskõik millist salatit (siis saab juurde lisada ka rohkem värskust). Sobivad ka segusalatid (stiilis: salat, kurk, tomat, spinat, rukola, sibul).
Suppi tuleb ~6x800ml portsionit. Säilib külmikus nädala ikka.
Ei tea, kas võib suppi ka sügavkülmutada sobilikus konteineris? (Kas säilib supipaksu tekstuur?)
Ainult puljongit võib kindlasti sügavkülmutada.
#anti_bug_cleanse_level5_bonus, #MM_Friendly, RasvaVABA
Viimati täiendatud 30.05.2025
No comments:
Post a Comment