Kale indiapähkli-porrulaugu krõpsud kaunistatud seesamiseemnetega |
Kale on tumeroheline kõvade käharjate lehtedega lehtkapsas. Niisama süües on tegemist puise ja kõva taimega, mis ei isuta
Siinkohal head ideed kalega, mis viivad keele alla...
Siiski saab kalet ehk lehtkapsast kasutada erinevalt, näiteks
- toormahla tegemisel ühe komponendina,
- kapsajoogi fermenteerimisel,
- salatina või
- kuivatatud krõpsuna.
Kale töötlemise Baasretsept 1:
- 2 pakki kalet (2 x 180 g)
- poole sidruni mahl (ca 1 spl)
- 1 spl päevalilleõli (või mis iganes külpressõli)
- 1 tl Himaalaja soola
Eemalda kale rootsud, jäta alles, saab kasutada toormahla tegemisel või kapsaste fermenteerimisel või blenderdada vähese veega ühtlaseks massiks ning segada kale lehtedega kokku.
Masseeri kõik läbi kuni kale on pehme. Kaks pakki kalet mahub ideaalselt 5 liitrisesse nõusse, siis on mugav segada nii, et ei läheks üle ääre.
Masseeri kõik läbi kuni kale on pehme. Kaks pakki kalet mahub ideaalselt 5 liitrisesse nõusse, siis on mugav segada nii, et ei läheks üle ääre.
Lase tõmmata ca 1h ja saab imelise salati (võib ka kohe süüa ikka imehea) või...
...pane kuivatisse. 4h temperatuur 41 kraadi ja imelised tervislikud toorkrõpsud on valmis.
9 restine kuivati mahutab kuni 6 pakki kalet 4 resti peale (vajab rohkem ruumi, kuna on kohev).
Veel mõnusamad krõpsud saab, kui lisada salatile maitsestatud pähklikaste ⤵️
Blenderda
- 1 klaas vett
- 0,5 kl india pähkleid
- 1 küüslaugu küüs (suur) või porrulauku 2 suure küüslaugu küüne jagu
❣️ Kui soovida looduslike probiootikumidega versiooni, mis mõjub seedimisele imeliselt, siis saab kasutada Baasretsept 2:
- 2 pakki kalet
- poole sidruni mahl
- 1 spl päevalilleõli (või mis iganes külpressõli)
- 0,5 tl Himaalaja soola
Masseeri, krõpsud või salat.
Pane blenderisse:
Fermenteerunud kapsajook annab spetsiifilise, soolaka ja meeldiva maitsenüansi, ei ole aru saada, et oleks kasutatud kapsast, seda enam veel fermenteeritud kapsast.
Pane blenderisse:
- 1 klaas fermenteeritud kapsajooki (valmistamine)
- pool klaasi india pähkleid
- paar viilu porrulauku/0,5 tl küüslaugu pulbrit või sibulat
Blenderda, kalla kalele ja lase tõmmata (saab süüa salatina) või aseta kuivatisse.
Maitseid saab muuta väga lihtsalt: 1 suur küüslaugu küüne saab asendada 2 suure küüslaugu küüne suuruse tükiga porrulauguga, maitse mõnus ja mahe kergelt sibula ja küüslaugu segu või kasutada 1 tl küüslaugu graanuleid või 1 tl sibula graanuleid.
- India pähklite asemel saab kasutada päevalille seemneid, kõrvitsa seemneid, on ka hea maitsega nagu india pähkel. Seemneid/pähkleid on tervislikum kasutada leotatult, samas maitselt pole vahet.
- saab lisada a kaunistuseks seesami seemneid ca 0,5 kl 2 paki kale kohta.
Või mooniseemneid ⤵️- saab lisada a kaunistuseks seesami seemneid ca 0,5 kl 2 paki kale kohta.
Valmis krõpsud probiootikumidega ⤵️
II osa
Taolistel põhimõtetel saab valmistada ka vetikakrõpse⤵️
Nori snäkk baasretsept
Blenderisse:
Nori snäkk baasretsept
Saab kuivatitäie nori snäkke (vetika krõpsud)
Blenderisse:
- 1 klass vett
- poole sidruni mahl
- 1 spl päevalille külmpress õli (võib vabalt ka oliivikas olla),
- ca 0,5 tl himaalaja soola
Kuivatamine umbes 3 tundi 41 kraadisel temperatuuril.
Tervislik, toor, ensüümid elus, vitamiinid ja mineraalid kõik säilinud. Just kuivatisse asetatud kastetud nori lehed:
Üldsegi ei pea udupeen ja kallis kuivati olema. Saab valida tehnoloogiliste kriteeriumite järgi, odavamad on sama head ja nii ehk naa on odavama poolsed kuivatid (kuigi ka kallimad maksavad roppu raha) tehtud plastikust. Tasub valida kuivati, mis on 9 restiline, sest siis saab vähema koguse kuivatamisel partii kiiremini valmis ja tasub vaadata, et ventilaator oleks taga, mitte keskel, siis kuivatab ühtlasemalt (kuigi reste võiks vahepeal ringi tõsta) ning kasutusmugavus on tagatud. Juba kõrgem tase on valida roostevaba teras näiteks see.
Nori lehed kääridega lõigata parajateks tükkideks ning paigutada hermeetiliselt suletavatesse anumatesse. Purgi saab katta kilega ning kaanetada.
Üldsegi ei pea udupeen ja kallis kuivati olema. Saab valida tehnoloogiliste kriteeriumite järgi, odavamad on sama head ja nii ehk naa on odavama poolsed kuivatid (kuigi ka kallimad maksavad roppu raha) tehtud plastikust. Tasub valida kuivati, mis on 9 restiline, sest siis saab vähema koguse kuivatamisel partii kiiremini valmis ja tasub vaadata, et ventilaator oleks taga, mitte keskel, siis kuivatab ühtlasemalt (kuigi reste võiks vahepeal ringi tõsta) ning kasutusmugavus on tagatud. Juba kõrgem tase on valida roostevaba teras näiteks see.
Nori lehed kääridega lõigata parajateks tükkideks ning paigutada hermeetiliselt suletavatesse anumatesse. Purgi saab katta kilega ning kaanetada.
No comments:
Post a Comment