Ananassi mahl ja mahlajäägid

Ananass: ananassi mahl, mahlajäägid jms ananassist toortoit (mis ei ole kuumutatud üle 41 kraadi on efektiivne inimesele parasiiditõrjeks).

Ananassimahla tehes aeglase mahlapressiga, jääb mahla ja mahlajääkidesse tunduvalt enam vitamiine, elusaid ensüüme, kui tsentrifuugmahlapressiga, mis töötab väga suurtel pööretel.


Poest tasub valida ilus-kollane ananass. Häid ananasse on üsna raske leida. Koorida ananass. 



Ananassimahl tehtud aeglase mahlapressiga
Ananass on tugevate kiududega. Aegase mahlapressiga ananassi mahla tehes, on vaja ananass lõigata ca 1x1cm suuruteks tükkideks ja ananassi tugev keskmine osa 0,5x0,5cm suurusteks tükkideks. Kui tükid on suuremad, eriti kõva osa tükid, kipub aeglane mahlapress mahlajäägid kinni jätma ning mahlapressi on vaja puhastada.
Suurest ananassist tuleb ca 900ml mahla.

Mida teha mahlajääkidega?

- Smuutit.
Mahlajäägid panna blenderisse, lisada veel meelepäraseid asju ja vett kuni ained on peaaegu kaetud ja blenderada, (nt banaan, peotäis kuusevõrsed värskelt või mittehooajal külmutatult, lisab väga meeldiva maitse).
- Ananassi jahu.
Mahlajäägid panna kuivatisse kuivama ca 6 tunniks madalale temperatuurile max 41 kraadi.
Kui mass on täiesti kuiv, siis jahvatada mass taimede jahvatamiseks mõeldud seadmega nt kohviveskiga, kuivainete jahvatamiseks mõeldud blenderiga (nt Vitamixil on selline lisakann olemas, kannul on terad veidi testmoodi asetusega, kui smuutikannul). Hoiustada saadud jahu hermeetiliselt suletud anumas. Saab lisada toitudele, jahu üsna maitsetu, kehale aga kasulik. Variant on ka ananassi jahu kapseldada ja võtta kapslis toidulisandina.
Ananassi nätsukomme (kuivatiga).
Panna mahlajäägid blenderisse, lisad 1 ananassi mahlajääkide kohta 3 banaani ja panna vett nii palju, et 1,8 liitrine smuutikann jääks ülemisest osast 1-5 cm tühjaks, blenderdada ühtlaseks massiks. Mass on üsna maitsetu, aga kuivatatult mõnusalt maheda maitsega. 
Kalla mass kuivatiplaatidele ja aja veidi laiali. Saab ca 3,5 plaaditäit. Kuna segu on väga niiske (sisaldab palju vett) siis ca 2h kuivatada 60 kraadi juures. Ei hävita ensüüme, sest ajab lihtsalt niiskust välja. Peale seda ca 12 tundi 41 kraadi juures nii, et plaatidel olev ananassi-banaani leht tuleb ilusti lahti ja ei jää kinni niiskena kuivati plaadi aluslehele ning seda annab rulli keerata. Lehe mass on ca 1mm paksune ja veidi kleepuv. Keerata banaani-ananassi leht rulli ja lõigata kääridega ca 1,5 cm laiusteks tükkideks. Säilitada hermeetiliselt suletavas purgis.

No comments:

Post a Comment