Tervendav puljong 🤎

See on nüüd "ajatu" MM retsept või nagu eriliselt tema nägu. Seda suppi/puljongit on igapäevaselt soola tarbival inimesel pigem keeruline süüa, just maitse poolest. Kui aga soola ei tarbi, annab süüa küll, kuigi tundub pigem magedama poolne keedus. Kui aga puljong välja kurnata ja ainult seda juua, on meeldiv küll. Ja köögivilju eraldi süüa või kastmeks.

Miks on see puljong oluline?
Süvatasandil tervendav.



Lisa 4l mahuga potti:
• 4 porgandit või 2 porgandit ja 2 väikest bataati, viiluta ja/või lõika kuubikuteks
• 2 selleri vart, viiluta peenikeselt
• 2 sibulat, koori, viiluta
• 1 küüslauk (6-8 suuremat küünt), koori viiluta.
• 1 punt peterselli, haki (ca 100 g)
• 2,5 cm jupp värsket ingverit, lõika pikkupidi pooleks.
• 2,5 cm jupp värsket kurkumit, lõika pikkupidi pooleks.
• 11 klaasi vett.
• ca 250 g shitake seeni (värsked/kuivatatud, valikuline, kui pole saada, saab muid seeni kasutada nagu näiteks šampinjonid, shimeji [annab väga hea ja erilise maitse], austerservikud jne).
• 2 tomatit, hakitud (valikuline, hetkel siin mugavuse mõttes lisatud 1 spl tomati pulbrit).
• chilli helbed (valikuline, hetkel siin maitse ja mugavuse mõttes lisatud 1tl paprika pulbrit).

Lase keema tõusta, pane pliit kinni ning las podisevad kuumal pliidil kaane all 1h. 

Kuna ja joo lonksude kaupa, nii on see kõige tervendavam (kasulikum). 
Tarbida 250-500ml päevas või nii tihti kui võimalik.
See puljong on mineraalidest pungil, taastades tervist. Väga hästi sobilik haiguse ajal. 
Sobib tarvitada nagu teed > igal ajal.
Parim puljongina gripi või külmetuse ajal. Ja muudel aegadel juua värskeid mahlu (nii puuvilja kui köögivilja). Aitavad terveneda.



Või naudi supina koos köögiviljadega.


Puljongit saab hästi kasutada köögivilja roogades vee asemel. Säilib hästi külmikus (5-7p), puljongit võib ka sügavkülmas hoida ning tarvitada vastavalt vajadusele.




Suppi võib lisada oma äranägemise järgi veel erinevaid komponente > köögivilju, ürte ja vetikaid nagu kartul, suvikõrvits, kõrvits, takjajuur, koriander, salvei, pune (oregaano), tüümian, lillkapsas, spargel, dulse, pruunvetikas (kelp), arame, wakame jne.  
Parem on vältida poest ostetud köögiviljapuljongi, puljongikuubikute, loomaluude, valgu, soola või muude maitseainete lisamist, mis ei ole puhtad köögiviljad, ürdid, merevetikad ja/või vürtsid.

Kasuta ainult siis kuivatatud kurkumit ja ingverit (1/2 tl mõlemat), kui ei ole võmalik saada värsket, aga siis on toime ka nõrgem.

Seened võib välja jätta, kui ei soovi.

Sibula võib ka välja jätta või asendada teiste sibulatega või lisada selle võrra rohkem küüslauku.

Koostisosad ei pea olema ökod. Kui kasutad tavalisi, siis pese hoolikalt.

Soovi korral võib puljongi ja komponendid blenderdada büreesupiks.


Miks oluline, et sellel puljonil soola ei oleks?

Tavapärane normaalsus - suur (igapäevane, praktiliselt igas toidus) soola tarbimine.


Kuidas sool* meie kehas käitub?

*Toidule lisatavad soolad nagu lauasool, Himaalaja sool, meresool, keldisool, must sool, kalamata sool, jodeeritud sool jne, mitte looduslikult viljades esinevatest sooladest. Neis puudub "elu", mis aga näiteks on selleri mahla naatriumi kobarsoolades.


Meile on räägitud, et kvaliteetsoolad (nagu Himaalaja sool, meresool jne) on tervislikud ja kasulikud, seal on küll rohkem mineraale, kuid kahjuks omavad need ikkagi võimet taksistada kehal toksiine väljutada.


Kui vahel lisada toidule tükike Himaalaja soola või mõnda muud taolist kvaliteetsoola (MM ise on maininud laivis, et ta lisab soola toidule umbes iga 2 nädala tagant), polegi nii suur probleem, kui tavaline lauasool töödeldud toitudes (restoranid, poed, eined sõprade pool).


Mida sool teeb?


  • Sool säilitab kehas toksiine ja mürke; see hoiab kinni ja kontsentreerib need meie elundikoesse, surudes kriitiliselt vajalikku vett elunditest eemale ja samal ajal vee puudus kehas suureneb. Veega varustatus on piirkondades, mis ei ole meile kasulikud.

  • Kui meil on selline soola tarbimisest põhjustatud veepuudus on praktiliselt võimatu puhastuda. Ja sellise igapäevase soola tarbimise tõttu on inimesed kroonilises veepuuduses aastakümneid.

  • Pikaajaline soola tarbimine käitub kehas kui organite marineerija.

  • Sool häirib immuunsüsteemi tööd eemaldades meie looduslikest tapjarakkudest vett ja see segab nende võimet otsida ja hävitada patogeene.

  • Sool saab põhjustada paistetusi.

  • Soola tarbimine põhjustab kortse (MM live saade Rumble's).



Milliseid sooli tarbida?


  • Sellerimahla soolad. 

Sellerimahla naatriumi kobarsoolad seevastu erinevad täielikult tavalisest lisatavast soolast, sest need aitavad meil puhastuda ja võidelda patogeenidega. (sellist tüüpi soolad seovad toksiinid ja viivad need kehast välja ning tapavad patogeene).



Atlandi vetikate soolad.

Nagu dulse ja pruunvetikas (kelp). Samamoodi erinevad täielikult tavalisest lisatavast soolast. Vetikad erinevad kuivatatud ookeaniveest (meresool), sest vetikad sisaldavad looduslikus koguses ookeanist pärit soola, mis on nii taimses materjalis, kui kuivana selle pinnal. 


Vetikad on meile kasulikud, sest nad haagivad end mürgiste raskmetallide ja radiatsiooni külge ja viivad need kehast välja ning vetikad sisaldavad nii vähesel määral soola, et see protsess pole segatud.

Kui lisada dulse helbeid oma toitudele on niivõrd erinev sellest, kui lisada toitudele soola iga päev ja mitu korda päevas.



•••

• Ja kurnatud supi komponentidest saab teha ka "nori ruudukesi" e. peotäis supi paksu nori (https://iherb.co/JhBCWnT vaieldamatult kõige maitsekamad, tavakaubanduse omadel on palju vähem maitset) lehe peale ja ääred kokku. Ahju ca 12min (grill, 200°, II vahe) ja väga mõnus vetikane maitsenüanss juures 👌🤩



•••••
Plaan B
Väga hästi sobib kurnatud komponentidest porgand, seened, osa sibulat kastme "asjadeks", kui need jätt säilitada.

No comments:

Post a Comment