🎀Vaarika ribad🎀

Mõnus maius, mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele, sulab suus ja meeldiv ka närida. Maitse nauditavalt vaarikane. Koostis parem kui poes ja lausa 100% tervislik e. tervendav toit.

Näevad välja nagu vaarika roosid 🌹🎀


Peab "pattu" tunnistama, et kui poes taoliste toodete hinnad on tõusnud absurdsetele tasemetele, ajendas see välja töötama nii hea retsepti, et enam tagasi vaadata ei tahagi. Parim maitse ja parimad koostisosad saab ikka ise meisterdades.



Oluliseks töövahenditeks on kuivatimahlapress ning blender

🎀🎀🎀 Vaarika ribad
Pane blenderisse:
• 400 g vaarikaid (värsked või külmutatust sulatatud)
•  5 õuna (väiksemat, ca 625g), pese, eemalda südamik ja õisik.
• 2 kl värskepress õunamahla (400 ml)
• 115 ml (¾ vana slaavi teeklaasi) vahtrasiirupit


Blenderi kann ei ole ääreni täis, massi tuleb mikerdatult ca 1750 ml. Vahtrasiirup võib blenderdades ikkagi põhja kihtidesse jääda. Pärast blenderdamist sega kaabitsa või pika lusikaga põhjast ülesumbes 30 sekundit või minutikene, et magusus oleks ühtlane.


Sellest saab 5 korrusega Excalibur kuivati kandikule kihid.
Jaga mass 5 kandiku (36 x 36cm) vahel võrdselt.
Pane ääred paika (jättes vaba ruumi ca 3cm) ning kui keskelt jääb tühjaks, pole hullu. 


Sisemise osa saab täita rapudades kergelt kandikut käes ette ja taha ning külgedele.


Valmis on siis kui lehed on elastsed ja paraflexx lehelt tulevad puhtalt lahti. 

Läheb umbes 15h, t° 41°c.

Nt kl 21 panna kuivatisse, hommikul 9-10 (12h hiljem) paiku kontroll ("esimene saagikoristus"), tavaliselt:

1) leht keskelt veel märg, saab tõsta 3)-4) vahe (kõige kiiremini kuivav korrus).
2), 3), 5) leht ääred kuivad, keskelt paraflexx lehe külge kleepuv. Ääred tulevad lahti. Saab ääred ära lõigata, et need liiga krõbedaks ei läheks, keskmine osa kuivab edasi.
4) leht üleni kuiv, valmis.


Kui tahta ilusat ja sujuvate äärtega ribasid, tasub enne lahti lõigata (kääridega)


ja siis rulli keerata mugavamaks hoiutamiseks/pakendamiseks (hoiab paremini koos ja mugavam käsitseda, kui karedam pool jääb välja).



Säilitada hermeetiliselt suletud nõus/kotis 👌



Söömine: rull lahti kerida ja otsast maiustama 😛

Põhimõtteliselt saab analoogse retseptiga igasugu marjaribasid teha või muid puuvilja ribasid. Maitse küsimus, aga vaarika rullid (selle retseptiga) on ikka kõige võimsama maitsega. 

 
Ribad saavad olla ka vähem roosakad, oleneb õunamahlast, õuntest, kui ruttu oksüdeeruvad. Maitse on super hea olenemata toonist 👌🤩





🍓🍓🍓 Huvitavad on ka vahelduseks ka maasikaribad!




Pane blenderisse:
• 800 g maasikaid (värsked või külmutatust sulatatud)
• 4 õuna (väiksemat, ca 500g)
• 2 kl värskepress õunamahla (400 ml)
• 60 ml (ca ⅓ klaasi) vahtrasiirupit

Maasika maitse on vähem intensiivne, kui vaarikas. Kooslus vajab palju rohkem maasikaid ja vähem õunu ning vahtrasiirupit.
Segu sobitub jällegi 5le kandikule.

Kuivatamise tehnoloogia sama nagu vaarika ribadelgi (esimene kontroll 14h, kandikute ümber tõstmine, aeg ja t°)







*Kuivati saladused. Aastakümneid on olnud maailma tipp kuivati Excalibur. Ning selle firma Paraflexx lehed (need on ainulaadsed, ei võta sisse kortse ja ei rebene nagu teeb küpsetuspaberit kuivatis kasutades ning pealispind on mitte kleepuv ning segu hülgav, väga mugavad kasutada). Vahendid on välja töötatud kestma.
Kui oleks 9 korrusega kuivati, võib saada isegi 6-7 kandikut massi laiali jaotada, kui teha veel õhemad ribad.

*Tänapäeva eriline mahlapress on näiteks Nama J2, millega saab teha kerge vaevaga väga suuri koguseid mahlu korraga. Sest ei pea üks haaval vilju/tükke masinasse panema ning kõrval valvama, vaid masinasse saab panna suure koguse vilju/tükke ning mahlapress teeb ise töö ära.

*Nüüdisajal ei pea ka toidu blenderdamise siidise tulemuse saavutamiseks ostma kallist blenderit. Kuullaagrite ja 2 hobujõu kategooria masina saab alla 100€ kätte!




Ribasid on tore snäkiks kaasa haarata 




Ja toredad kingitusteks 




No comments:

Post a Comment