Köömne kartulid ürdikastmega 😛

Karulid on head. Siit saab ühe idee juurde, kuidas neid veel ühe huvitava versioonina maitsvaks roaks valmistada 🤩



Sai mindud riski peale välja, sest köömnete (Carvi Fructus e. tavaline köömen, mitte vürtsköömen) kogus on retseptis ikka parajalt ulmeline. Aga tõepoolest, käsi südamel võib öelda, et "ei karju" üle, ideaalne viis oma menüüsse tuua seda imelist ürti. 

Tegemist on suurepärase tervendava toiduga, mis on ideaalselt rasvavaba (kartulid rasvaga kooslust tasuks vältida) ja väga maitsekas.

Kel suur leiva isu, aga väldib gluteeni, siis see toit saab ka seda isu edukalt vähendada 👌

Toit vajab ahjus üsna kaua küpsemist, et oote ajal kõht liiga tühjaks ei läheks, tasub maiustada näiteks puuviljadega või süüa head salatit 💚

Eelkuumuta ahi 225°c.

Pane (3l klaasist) ahjunõusse:

• 1 väike pea lillkapsast, viiluta 3x3cm õisikuteks

• Ca 8 suurt kartulit, viiluta sama suurteks nagu lillkapsa õisikud

• 1-½ (mahlase) laimi mahl

• 3 tl tapioci tärklist

• 1-1½ tl jahvatatud köömneid

• 1½-2 tl paprika pulbrit

• 1-2 tl küüslaugu pulbrit

Masseeri/sega sisse/ühtlaseks.


Ahjus 225° 1h 20min kaas peal, III vahe, ülevalt ja alt küpsetus.




Ürdikaste, pane blenderisse:

• 100g (2 suurt peotäit) peterselli (haki) või spinatit 100g

• 2 hapuka mahla apelsini mahl (väikesed apelsinid)

• 1 keskmine küüslauguküüs, viiluta (või 3/4 suurt küünt)*

• 4 tl vahtrasiirupit

Blenderda valmis kui kartulid ahjust jahtuma tõstetud.

*Mõnikord on küüslaugud erakordselt kanged, siis tasakaalustatud maitse jaoks on vaja poole vähem 🥲

Ideaalne, hea, hapukas, väheselt-mõnusalt kleepuv, krõbe kartul ja lillkapsas magusama küüslaugu kastmega - imeline 👌


Kastme võib serveerida edaldi kaussi ja kasta kartulid kastmesse või kallata kausist väiksemates kogustes kartulite/lillkapsaste peale, siis säilib kauem kartulite krõbedus.


Kui peterselli isu, saab teha kastme peterselliga. Kui aga rohkem neutraalsema maitsega kastme isu, saab teha spinatiga.

Spinat on kastmes nö massiks. Kui muidu kastmetes kasutatakse india pähkleid, siis spinat teeb rasvavabas versioonis selle mõnusa sidususe 💚


Kui maitselt soola tundub puudu olevat, saab veidi kartulitele lisada, kastmele endale pole vaja.


Serveeri koheselt.

Toidust jätkub kahele.

Naudi ise tehtud mahlakat ja maitsekat meistriteost👌

     Pildil spinati kastmega


     Pildil peterselli kastmega 


* Lillkapsast tasub pigem lisada vähem, et kartuliga kooslus mõjuks rohkem hõrgutavalt. Kui lillkapsast liiga palju võib maitse liiga lillkapsaseks-läilaks muutuda. Less is more.

*Toit säilib ka külmikus 48h. Kaste eraldi nõus ja kartulid eraldi nõus. Kartuleid saab hiljem edukalt pannil soojendada (ilma veeta/rasvata), kaste jääb külmaks. Kaste säiltab hästi oma värvi, tekstuuri ja maitse.
Maitse pärast soojendades ka väga hea.

*Kui köömnete maitse ennast ammendab, saab kokku timmida nö neutraalsema kombo: lillkapsale ja kartulitele 
• 2 tl paprika pulbrit, 
• 10 keerutust pipart (ca ¼ tl), 
• 2 tl kuivatatud peterselli, 
• 2tl küüslaugu graanuleid, 
• 3 tl tapioci tärklist, 
• 1½ laimi mahl (kui suur laim, siis piisab 1 laimist).

Suurem kogus kastet: 
• 200g spinatit, 
• 1 suur küüslaugu küüs,
• 2 apelsini (või 4 mahla apelsini) mahl, 
• 7 tl vahtrasiirupit.

*Mõõtmisel on kasutatud on tavalisi köögi sahtlis olevaid teelusikaid, need on koguseliselt suuremad, kui spets mõõtelusikad 🙏

#medicalmediumlifestyle #anti_bug_cleanse_level5_bonus #TervendavadToidud #soolavaba #rasvavaba


No comments:

Post a Comment